Controlled Atmosphere (CA) - laag zuurstof methode

In veel producten, met name van agrarische oorsprong, komen insecten voor. Ook kunnen deze goederen plaagdieren aantrekken. Dit brengt risico's met zich mee voor de voedselveiligheid en daarom is ongediertebestrijding van groot belang.

Volgens het simpele principe dat zonder zuurstof insecten en knaagdieren niet kunnen overleven, is het mogelijk om producten te bestrijden met een Controlled Atmosphere methode, ofwel een laag zuurstof methode. Deze methode is uitermate geschikt om zowel preventief als curatief behandelingen uit te voeren.

De producten worden in onze behandelkamers geplaatst, waarna het zuurstofniveau en de temperatuur wordt aangepast aan de te bestrijden insecten en de te behandelen producten. Op deze wijze kunnen wij de insecten in iedere levensfase - eitjes, larven, poppen en volwassenen - afdoden.

Ook in meubels of bijvoorbeeld lijsten kunnen insecten zitten die het hout aan kunnen tasten. Een laag zuurstof methode is uitermate geschikt voor een veilige behandeling van dit soort objecten.

De techniek maakt geen gebruik van toxische gassen en kan dus geen residuen op de producten achterlaten.  Een ander aspect van deze methode is dat er geen resistentie kan optreden in een plaagdier populatie.

Voorbeelden van te behandelen producten:

- Graan, rijst, cacao, koffie,  specerijen, noten, gedroogd fruit, zaden, peulvruchten, tabak en soja

- Meubels, kunststukken en historische objecten